dilluns, de gener 16, 2006

Catàleg nacional



El govern d’en Tony Blair no passa per bons moments. Les seves últimes iniciatives han topat amb l’oposició dels backbenchers del seu partit. La proposició de llei que hauria permès detenir sospitosos de terrorisme durant 90 dies va ser rebutjada pels tories (conservadors) i per un ampli sector dels seus laboristes. A més, el recent i flamant líder conservador, en David Cameron, puja molt fort a les enquestes d’opinió. Jove, amb molt bon background (potser massa: el votant obrer pot no soportar la seva impostació d’Eton), en Cameron a sorprès a propis i estranys amb la seva versió de conservadorisme compassiu, que pot denunciar així les injustícies socials.
A Europa tampoc li va massa bé a en Tony. Com ja sabreu, ara són els ‘dolents’ de la pel·lícula dels pressupostos.

Enmig d’aquests conflictes, els laboristes estan cada cop més preocupat per fer renéixer el sentiment nacional anglès i l’orgull de ser-ho (potser perquè el nacionalisme sempre funciona per despistar?), i se n’ha tret una del barret ben curiosa. ICONS és un projecte que vol trobar les icones que defineixen la cultura anglesa. Per això s’ha obert una pàgina (www.icons.org.uk) on hi ha una primera llista de dotze icones seleccionades que els visitants poden votar, o aportar-ne d’altres. La llista preliminar inclou:

1) el jaciment d'Stonehenge
2) les titelles Punch and Judy (a dalt de la pagina)

3) una tassa de tè

4) el Routemaster (el típic autobús vermell de dos pisos)


5) el retrat d’Enric VIII que va fer Holbein

6) Alícia al País de les Meravelles, de Lewis Carrol

7) el SS Empire Windrush (un vaixell que va dur molts dels primers immigrants caribenys a Anglaterra)

8) la Bíblia del rei Jaume (la traducció més famosa a l’anglès, publicada el 1611 sota Jaume I, i considerada el cim de la literatura anglesa)

9) The Angel of the North,
una escultura gegant en forma d’home amb els braços estesos en creu, que es troba a Gateshead, prop de Newcastle upon Tyne, a la riba del Tyne.
10) La FA Cup, la lliga de futbol més famosa (segons ells), una especie de Copa del Rei

11) L’Spitfire, un avió de combat anglès

12) Jerusalem, una cançó religiosa basada en un poema de Blake que explica la llegenda segons la qual Jesús va acompanyar Josep d’Arimatea fins a Glastonbury.

Evidentment, hi ha hagut moltes crítiques a la llista, però els responsables han respost que del que es tracta és d’obrir el debat sobre la ‘Anglesitat’ al segle XXI.

Tot i que jo sóc molt crític amb les definicions identitàries (amb les definicions, no amb les identitats), o potser per això, proposo que fem una pluja d’idees i aportem tots els elements que posaríem a una llista de 'catalanitat'. Davant de la possibilitat que ens declarin nació, ens pot fer falta. Tot sovint no sé que volen dir, i altres vegades, més m’estimaria no entendre’ls. Us proposo que, a la manera anglesa, confegim una llista d’icones o símbols que reflecteixin al màxim el que representa ‘Catalunya’ per a nosaltres, o el que ens sembla que la descriu gràficament. No cal buscar coses que per sí soles continguin la diversitat, sinó més aviat de fer una llista el més polièdrica possible. Bé, aquesta darrera frase és parcial, admeto que reflecteix més el meu concepte d’identitat que el de molta gent, que amb el Pi de les Tres Branques ja en té prou. Però és que qui proposa el joc en posa les normes. Proposo també que igual que a la llista anglesa no puguem citar persones. I, a més, que la llista sigui tan llarga com vulguem.

Potser serien catala-icones el pà amb tomàquet, un porró, els calçots?
Quina pintura triaríeu?
I quin ‘clàssic' de la literatura?
Quines runes o jaciment ens identifica com a nació?
El tren dels murcianos (ara no en recordo el nom, sempre en parla en Paco Candel), que va pujar molta gent als 60s, seria l’equivalent al SS Empire Windsrush?
A mi els castellers m'emocionen molt, i a vosaltres?
________________________
LA GENT HA DIT...
Kamala (16/1/2006):
La Moreneta
el ball de bastons
De teves a meves d'en Pere Calders
el bus Segales de tota la vida
les troballes arqueologiques de Can Ferrerons
La mery (??, sic.)
qualsevol pintada del Barcelò
Berga,
L'allioli,
les prunes emmetzinades,
la colonia Güell,
Les tres bessones,
els Chupa- chups,
Estopa

2 comentaris:

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Oh! Ortellets, el meu reietó! quans dies sense noticies teves, a veure si em poso a treballar el tema que suggereixes. Salut les copains!

Anònim ha dit...

alla va brainstorming mandròs:
La moreneta
El ball de bastons
De teves a meves del Calders
El bus Segales de tota la vida
Les troballes arqueologiques de Can Ferrerons
La mery
Qualsevol pintada del Barcelò
Berga, perquè no?
L'allioli
Les prunes enmitzinades
La colonia Guell
Les tres bessones
Els chupa chups
Estopa-que tambè són catalans-
....
Els calçots d'aquest any , que Sr. Ortells??? hem de pujar a Belfast per fer-los¡¡¡